Penedès-Enoturisme Accessible (Costa Barcelona)
La vinya no reconeix fronteres ni divisions geogràfiques i polítiques establertes per els homes, per aquest motiu la Denominació d’Origen Penedès s’estén al llarg del gran Penedès.
La superfície de vinya al Penedès és de 26.000 hectàrees, amb una densitat de 2.300 a 3.000 ceps per hectàrea i en algunes varietats emparrades com el Chardonnay o el Pinot Noir tenen una densitat de plantació de fins a 5.000 ceps per hectàrea, exigint menys producció al cep per donar una qualitat superior.
Predominen les explotacions petites i mitjanes i destaca encara una altra característica definitòria del Penedès, la majoria de cellers elaboren el vi a partir de les seves pròpies vinyes, sent responsables del producte des de l´inici del llarg procés fins al final. Aquesta cura i seguiment personalitzat que fan els viticultors dels seus propis vins, des de la vinya, es noten en el resultat final. Parlem de vins treballats, amb classe. Amb un estil propi.
Des de fa milers d’anys, la terra del Penedès està associada al conreu de la vinya i a l’elaboració de vins. Conèixer el Penedès és també conèixer un paisatge i una gent que, generació rere generació, han fet de la vinya el seu principal motor econòmic, social i cultural.
S’han seleccionat diferents recursos entre caves, bodegues, hotels i museus que son practicables o accessibles per tal de que tothom pugi gaudir de l’experiència de conèixer l’elaboració del cava i del vi.