Actualitat

Actualitat

El Parc Natural de l’Alt Pirineu disposa del seu primer itinerari adaptat per persones amb mobilitat reduïda i discapacitat visual - 30/11/2016

Actuació realitzada al bosc de Sant Joan de l’Erm amb el suport de l’Obra Social de la Caixa i mitjançant persones amb risc d’exclusió social

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és un espai natural protegit representatiu de l’alta muntanya pirinenca, que per la seva orografia, aïllament i comunicacions existents, fan que esdevingui de difícil accés i visita per persones que presenten minusvalies, tant de mobilitat com visuals. En aquest sentit, és un objectiu del Parc facilitar l’accés d’aquestes persones per tal que aquest espai natural pugui ser visitat per tothom, mitjançant la realització d’infraestructures d’ús públic adaptades a aquest tipus de col•lectiu, i així aquest també puguin conèixer i gaudir els seus valors i atractius naturals i culturals.

En aquest sentit, aquest dimarts 4 d’octubre a la tarda, aprofitant la realització de la primera edició de la Trobada Forestal de l’Alt Urgell en motiu de Sant Francesc, patró dels forestals, s’ha dut a terme la inauguració de la nova passera de fusta per persones amb mobilitat reduïda situada al bosc de Sant Joan de l’Erm, la primera que es realitza d’aquesta tipologia al Parc Natural de l’Alt Pirineu. En l’acte hi ha assistit el president del Parc Natural, Joan Ordi, i el president de l’EMD Vila i Vall de Castellbò i diputat de la Diputació de Lleida, Antoni Navinés, entre altres.

Es tracta d’una passera flotant de fusta tractada, amb inici a l’aparcament del refugi de la Basseta, una allargada total de 350 metres i sobreamples cada 50 metres, que permeten el creuament de dues cadires de rodes a la vegada. Aquesta passera es troba elevada del terra, per no degradar el sòl, i amb una guia lateral per evitar la sortida de la passera com a mesura de seguretat. Aquesta passera permet realitzar un itinerari lineal per un bosc de pi roig i avet, amb presència d’arbres de grans dimensions i presència de sons naturals d’ocells, que fan d’aquest alhora un itinerari terapèutic beneficiós per la salut. Aquest itinerari finalitza en un punt des d’on observa una vista panoràmica de la Vall de Santa Magdalena, on està previst realitzar-hi en un futur proper una torre elevada per poder observar millor aquesta panoràmica.

Durant el recorregut, el visitant es troba diversos cartells interpretatius sobre la flora i la fauna del Parc Natural, amb una part del cartell amb relleu braillie, de forma que poden ser llegits per persones amb discapacitat visual. Alhora des de l’itinerari s’ha facilitat que aquest tipus de persones puguin tocar i reconèixer alguns elements naturals per facilitar la seva comprensió, com branques i troncs de diferents arbres i arbusts presents.

Aquesta obra s’ha realitzat en dues fases, una primera el 2015 mitjançant un ajut del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, amb una inversió total de 30.000 €, realitat a través de l’empresa Socarrel, SL, i una segona fase mitjançant una actuació directa el 2016 a través del conveni amb l’Obra Social de la Caixa, per valor de 60.000 €, realitzada mitjançant persones amb risc d’exclusió social a través de la Fundació integra Pirineus, i la senyalització a través de l’empresa local Aubèrria, subcontratades a través de Forestal Catalana SA. En total tota l’obra 90.000 €.

La ubicació d’aquesta passera en aquest indret es deu a que Sant Joan de l’Erm és una de les principals portes d’entrada de visitants al Parc, amb 58.469 visitants comptabilitzats el 2015 sobre els 263.188 totals del Parc. Una part important dels visitants son durant l’hivern, per la possibilitat que presenta aquesta zona per la pràctica de l’esquí nòrdic i raquetes de neu, els quals també podran aprofitar a partir d’ara per visitar aquest nou itinerari adaptat.

Per facilitar el coneixement de l’entorn natural i cultural de Sant Joan de l’Erm i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i l’ús d’aquesta nova passera, el Parc ha instal•lat aquest estiu a la zona una nova caseta de fusta i contractat una persona per donar el servei d’informació turística i atenció al visitant, durant els dies de major afluència de l’estiu i dies festius.

ENAT
World Travel Market, World Responsible Tourism Day
Solidarios ONCE 2013
WCAG 2.0 AAA
XHTML 1.0 valid
CSS valid
Partners
Sponsors
Sixt