Actualitat

Actualitat

Nou Estudi de la UE - 20/07/2015

Proveïdors de Turisme Accessible

Un nou estudi sobre l'oferta de serveis turístics accessibles en els Estats membres de la UE, finançat pel Parlament Europeu, mostra que existeix una falta general de proveïdors turístics preparats per atendre les necessitats d'aquells turistes amb discapacitat o mobilitat reduïda.

Segons aquest estudi, es necessita d'un compromís major i la cooperació entre les administracions públiques, les destinacions i les empreses, per satisfer la creixent demanda de turistes que requereixen de condicions adequades d'accessibilitat a l'hora de viatjar.

A Europa, en el seu conjunt, l'estudi va detectar que més de 3 milions d'empreses turístiques no estan preparades per atendre adequadament al mercat de turistes amb algun tipus de discapacitat o mobilitat reduïda. En el 2020, s'estima que es necessitaran més de 1,2 milions d'empreses per proporcionar serveis a aquest segment de mercat, tenint en compte l'escenari amb més baixa demanda. Per tant, existeix una forta justificació per a què les destinacions turístiques prenguin accions encaminades a millorar i incentivar el creixement d'equipaments, recursos i serveis turístics accessibles i per potenciar la comercialització d'aquests a viatgers dins d'Europa i als d'altres mercats d'origen.

L'estudi va reunir dades d'una àmplia gamma de fonts, que mostren que aproximadament el 9% dels serveis turístics d'Europa ja tenen cert nivell d'accessibilitat per a turistes amb necessitats específiques d'accessibilitat. No obstant això, la distribució dels serveis accessibles és molt desigual en tota Europa.

En el costat positiu, l'informe mostra que varies de les principals destinacions i principals proveïdors turístics estan integrant l'accessibilitat en els seus productes i serveis, entre ells Catalunya, la qual cosa els ha permès oferir els seus serveis a aquest segment de població, augmentant la seva quota de mercat i afavorint que l'oferta turística sigui més sostenible a llarg termini.

Els països millor posicionats, amb el major nombre de serveis accessibles, són França, Itàlia, el Regne Unit i Espanya, sent Catalunya la Comunitat que més proveïdors de serveis aporta a la xifra total. Aquests països han invertit no només en l'adaptació i millora de l'accessibilitat, sinó també en el desenvolupament de plans de formació als professionals del sector centrats en l'atenció a clients amb discapacitat, mobilitat reduïda o necessitats especials.

L'Estudi destaca el paper de lideratge en la coordinació dels serveis turístics accessibles de l'Agència Catalana de Turisme i de Turisme de Barcelona. En aquest sentit també destaca el model de promoció i Informació de turisme accessible de l'Agència Catalana de Turisme, així com, el nombre de proveïdors de serveis turístics accessibles a Catalunya.

Els turistes amb baixa visió o audició, ceguesa, sordesa o dietes especials no reben encara l'atenció adequada. Per tipus de discapacitat els visitants amb discapacitat intel•lectual o amb dificultats d'aprenentatge són els que disposen de menys oferta adequada a les seves necessitats de entre tots els grups de clients.

També s'han identificat deficiències importants en la capacitació dels proveïdors en matèria de turisme accessible.

En el marc d'aquest estudi també s'ha dut a terme quinze estudis de casos de destinacions, entre ells Barcelona, que estan treballant per crear itineraris i experiències accessibles per a les persones grans, persones amb discapacitat i famílies amb nens petits, la qual cosa permet a aquests clients gaudir d'una visita en igualtat de condicions que la resta de la població. Les experiències d'aquestes destinacions s'han utilitzat per elaborar recomanacions i explicar les eines i mètodes que altres potencials destinacions turístiques accessibles i proveïdors poden adoptar.

L'estudi conclou que les polítiques de turisme accessible en destinacions poden millorar la qualitat dels productes turístics per a tots els visitants, així com proporcionar una via per al desenvolupament local. Amb una major cooperació entre els prenedors de decisions, els gestors de destinació, els proveïdors i el tercer sector, l'enfocament en l'accessibilitat pot donar lloc a nous llocs de treball i oportunitats de negocis per als empresaris i inversors.

ENAT
World Travel Market, World Responsible Tourism Day
Solidarios ONCE 2013
WCAG 2.0 AAA
XHTML 1.0 valid
CSS valid
Partners
Sponsors
Sixt